Het arrangement 'robotten' sprak erg tot de verbeelding van de kleuters.
Ideaal om hen mee op pad te nemen in dit arrangement.
We vertelden het verhaal 'Franky' de robot van Leo Timmers. We mochten samen met de juf de tekst van het verhaal inspreken om daarna te beluisteren in de boekenhoek.
We zongen en dansten op het robotlied 'Mijn naam is Robbie Robot'.
Daarna gingen we in onze hoeken aan de slag met extra verrijkingen omtrent de robot.
- Verschillende robots waarnemen: Wat doen ze? Wat eten ze? Hoe leven ze? Waaruit zijn ze gemaakt? Wat zijn moeren? Wat zijn bouten? ...
- Telkaarten: neem evenveel moeren met de pincet.
- Plasticinekaarten: maak bolletjes voor iedere cirkel.
- Zoek dezelfde robot.
- Zoek hetzelfde tandwiel.
- Maak een robot volgens opdrachtkaarten in de bouwhoek.
- Een robotmasker maken. Hierbij oefenden we de vaardigheid scheuren.
- Versier de robot met schrijfpatronen.
- Experimenteren en exploreren met magnetisch materiaal: Wat is er magnetisch? Wat is er niet magnetisch? Hoe kunnen we dit onderzoeken?
- Tekenen van een kindje in ons eigen tekenboekje. Nu hebben we al 2 kindjes nl. september en november.
- Experimenteren met robots van onze klasvriendjes.
- Een robotpuzzel maken. Hierbij moesten we eerst de stukken (18) uitknippen en deze vervolgens maken. Doordat de prent zwart-wit was, was dit niet zo gemakkelijk. Wat gaat het knippen al goed!
- Kaatje Klank kwam terug op bezoek. Deze keer leerden we over de klank R.
We merkten dat er sommige kleuters nog moeite hebben om de R correct uit te spreken. We oefenen hier verder aan :) - In onze zorgmomenten maken alle kleuters een boekje individueel met de juf om te kijken welke vaardigheden ze al bezitten. Dit bekijken we samen met jullie tijdens de oudercontacten van december
- ...
We maakten kennis met de panda in onze klas. De panda is een robot die de kleuters aanzet tot logisch denken en probleemoplossend denken. Via de codeerkaarten doen de kleuters aan computerprogrammering. Dit alles in een speelse context via de themapuzzels. De kleuters bepalen via de kaartjes waar de panda naartoe gaat.
De panda zullen we nu en dan eens laten terugkeren in de klas, maar we gaan telkens een niveau hoger in de opdrachtkaarten.